miercuri, 28 august 2013

Ham catarat / bouldering , alpinism homemade

   Acum cateva luni impins de curiozitate dar si de faptul ca doream sa incerc un sport nou am fost la o sala de bouldering.M-am catarat vreo 2-3 ore.Bine, exceptand faptul ca dupa aceea 2 zile am avut febra musculara la antebrate si buricele degetelor m-au cam durut ,mi-a placut.Lucru care ma facut sa mai dau pe acolo.La scurt timp mi-am achizitionat si o pereche de espadrile.Dar cum nu sunt o persoana care sa stea prea mult prin casa,cataratul la stanca mi-a cam facut cu ochiul. M-am hotarat ca incerc si asta,dar neavand echipament deloc,si bugetul limitat pentru a-l cumpara pe tot deodata am recurs la "o idee".Mi-am confectionat un ham de catarat din centuri de siguranta,si dupa 5 ore de studiu si munca la masina de cusut a iesit asta.


  Am cumparat de pe piata centuri de masina noi noute,fara uzura.Confectionarea am inceput-o cu cataramele.Am vrut sa fiu sigur ca acestea vor tine o greutate considerabila fara sa cedeze inainte sa incep sa fac hamul propriu zis.Am cumparat otel inoxidabil cu profil rotund cu diametrul de 5mm pe care le-am indoit cu maiestrie in forma de dreptunghi.Imbinarile le-am sudat pentru a fi sigur ca nu se vor destinde niciodata in sarcina.


   Dupa ce an testat sistemul de reglare si rezistenta lui am fost multumit.Am continuat apoi la confectionarea hamului.In realizarea acestui model m-am inspirat dintr-un ham  Petzl dar si de la alte firme,dar in majoritate dimensiunile proportional calculate, din poze de la ei sunt.Pentru a coase centurile impreuna am utilizat o masina de cusut elvetiana destul de performanta si destul de puternica pentru ca in unele locuri a trebuit ca acul sa coase prin 3 centuri.Am folosit ata subtire din tesatura de nailon ,foarte rezistenta,utilizata la incaltaminte dar nu numai.Masina de cusut am setat-o pentru un model de coasere in zig-zag si foarte marunt pentru a utiliza cat mai multa ata si a creste rezistenta in acest fel a imbinarilor.



   Centurile fiind de nailon daca sunt taiate la capeti se destrama ,a trebuit sa ard foarte tare capetii pentru ca acestia sa se topeasca si sa stopeze destramarea.La capetele reglajelor atat pe picior cat si pe brau ,am cusut centura in 3 pentru a forma o bordura care sa fie dificil sa scape din catarame chiar si cu mana.
   In locurile unde au fost prinse cataramele am fost generos cu capetii care se prind si vin inapoi pentru a tine cataramele impreuna.E bine sa iei masuri de precautie mai ales cand faci un lucru pentru prima data si mai ales cand iti este atarnata viata de el.Am cusut cu nemiluita si de 3 ori prin acelasi loc si  pe langa ,ca sa fie.Sa stau linistit cand o sa il am pe mine.


   Hamul e alcatuit din 2 parti: partea din jurul braului cu un reglaj si partea din jurul picioarelor cu cele doua reglaje,cate unul pentru fiecare picior.Partea de la picioare formeaza un "V" care intra pe sub centura de la brau si se prinde de ea prin niste cusaturi ferme.De aceasta bucla formata  deasubra braului se atarna hamul.Aici e cel mai mare stres si cea mai mare uzura.De aceea trebuie sa fie intr-un fel sau altul protejata de erosiune ,agatare sau alte defecte care pot aparea.Am cusut aceasta bucla in 3 cu masina de cusut iar apoi am bandajat-o generos cu banda din material de tasatura pentru protectie.


   Am adaugat deasemenea pe spate o chinga portocalie care ii da atat un aspect foarte fain cat si utilitate.

 
   In partea centrala pe mijlocul spatelui am lasat o bucla, loc in care se  poate agata saculetul cu magneziu iar in laterale am mai lasat 2 bucle ,loc in care se pot agata carabine sau alte echipamente necesare catararii.Deoarece si acestea se pot uza, le-am tras printru-un tub transparent din cauciuc,care le face atat mai rezistente cat si mai usor de folosit.


   Iar acum testul final,m-am ancorat de un copac si mi-am dat drumul in cadere cam juma de metru.La cele 74 de kg ale mele nu a nici parait,am mai incercat testul asta de vreo 3 4 ori si la distante mai mari si hamul a tinut piept.Mentionez ca testul a fost facut cu o coarda care nu se intinde.Deci avand in vedere faptul ca escalada se face cu o coarda dinamica care se intinde in cazul unei caderi,socul este cu mult amortizat.



   I-am gasit si o plasa pe post de husa de depozitare.

   Momentan nu am apucat sa il incerc la stanca deoarece nu dispun de intreg echipamentul necesar dar eu cred ca isi va face treaba.Sper ca voi putea sa revin cu alte detalii referitoare la performantele acestui ham dupa prima catarare...
   Pentru alte detalii despre confectionarea lui nu ezitati sa ma intrebati,pentru ca descrierea a fost relativ sumara si nu am putut prinde chiar toate detaliile.

Un comentariu:

  1. Ce ma bucur ca ai postat ideea asta.Si eu ma gandesc de ceva vreme la un ham homemade doar ca in loc de centura de siguranta ma gandeam la chinga de remorcare/ancorare.
    Multumesc pentru idee (mai ales aia cu cataramele) ca sigur o sa ma inspir din ea si spor la catarat :)

    RăspundețiȘtergere