marți, 24 septembrie 2013

Time Lapse videos

   Dupa cum bine am promis acum ceva vreme, am revenit cu alte filmari time lapse realizate cu temporizatorul confectionat de catre mine.Nu ma asteptam sa pot realiza clipuri atat de clare cu un aparat relativ ieftin.Video-urile au fost editate in Windows Movie Maker  si salvate la o rezolutie de 1080p.Mai jos am postat un link direct la canalul meu de YouTube ,pentru ca aici pe blog am observat ca videourile sunt formatate la o rezolutie mult mai mica.

   Acesta e preferatul meu:
          

   Timpul nu mi-a permis mai mult,dar pe viitor voi incerca sa fac si fotografii pe durata unei zile...asta cred ca ar fi cea mai buna si eficienta metoda pentru un clip reusit.

   Un alt filmulet fain e asta cu escalada lazilor de bere:


   Aici cred ca ar fi trebuit sa fac poze ceva mai des pentru a prinde si caderile.

   Per total sunt foarte multumit de functionarea dispozitivului.Dupa fiecare clip invat cate ceva pentru a-l imbunatatii pe urmatorul. Probabil voi revenii si cu alte time lapse-uri curand,daca nu pe blog ,le voi uploada cu siguranta pe canalul de YouTube, pe acesta m-ai precis:


   Enjoy! 

miercuri, 28 august 2013

Ham catarat / bouldering , alpinism homemade

   Acum cateva luni impins de curiozitate dar si de faptul ca doream sa incerc un sport nou am fost la o sala de bouldering.M-am catarat vreo 2-3 ore.Bine, exceptand faptul ca dupa aceea 2 zile am avut febra musculara la antebrate si buricele degetelor m-au cam durut ,mi-a placut.Lucru care ma facut sa mai dau pe acolo.La scurt timp mi-am achizitionat si o pereche de espadrile.Dar cum nu sunt o persoana care sa stea prea mult prin casa,cataratul la stanca mi-a cam facut cu ochiul. M-am hotarat ca incerc si asta,dar neavand echipament deloc,si bugetul limitat pentru a-l cumpara pe tot deodata am recurs la "o idee".Mi-am confectionat un ham de catarat din centuri de siguranta,si dupa 5 ore de studiu si munca la masina de cusut a iesit asta.


  Am cumparat de pe piata centuri de masina noi noute,fara uzura.Confectionarea am inceput-o cu cataramele.Am vrut sa fiu sigur ca acestea vor tine o greutate considerabila fara sa cedeze inainte sa incep sa fac hamul propriu zis.Am cumparat otel inoxidabil cu profil rotund cu diametrul de 5mm pe care le-am indoit cu maiestrie in forma de dreptunghi.Imbinarile le-am sudat pentru a fi sigur ca nu se vor destinde niciodata in sarcina.


   Dupa ce an testat sistemul de reglare si rezistenta lui am fost multumit.Am continuat apoi la confectionarea hamului.In realizarea acestui model m-am inspirat dintr-un ham  Petzl dar si de la alte firme,dar in majoritate dimensiunile proportional calculate, din poze de la ei sunt.Pentru a coase centurile impreuna am utilizat o masina de cusut elvetiana destul de performanta si destul de puternica pentru ca in unele locuri a trebuit ca acul sa coase prin 3 centuri.Am folosit ata subtire din tesatura de nailon ,foarte rezistenta,utilizata la incaltaminte dar nu numai.Masina de cusut am setat-o pentru un model de coasere in zig-zag si foarte marunt pentru a utiliza cat mai multa ata si a creste rezistenta in acest fel a imbinarilor.



   Centurile fiind de nailon daca sunt taiate la capeti se destrama ,a trebuit sa ard foarte tare capetii pentru ca acestia sa se topeasca si sa stopeze destramarea.La capetele reglajelor atat pe picior cat si pe brau ,am cusut centura in 3 pentru a forma o bordura care sa fie dificil sa scape din catarame chiar si cu mana.
   In locurile unde au fost prinse cataramele am fost generos cu capetii care se prind si vin inapoi pentru a tine cataramele impreuna.E bine sa iei masuri de precautie mai ales cand faci un lucru pentru prima data si mai ales cand iti este atarnata viata de el.Am cusut cu nemiluita si de 3 ori prin acelasi loc si  pe langa ,ca sa fie.Sa stau linistit cand o sa il am pe mine.


   Hamul e alcatuit din 2 parti: partea din jurul braului cu un reglaj si partea din jurul picioarelor cu cele doua reglaje,cate unul pentru fiecare picior.Partea de la picioare formeaza un "V" care intra pe sub centura de la brau si se prinde de ea prin niste cusaturi ferme.De aceasta bucla formata  deasubra braului se atarna hamul.Aici e cel mai mare stres si cea mai mare uzura.De aceea trebuie sa fie intr-un fel sau altul protejata de erosiune ,agatare sau alte defecte care pot aparea.Am cusut aceasta bucla in 3 cu masina de cusut iar apoi am bandajat-o generos cu banda din material de tasatura pentru protectie.


   Am adaugat deasemenea pe spate o chinga portocalie care ii da atat un aspect foarte fain cat si utilitate.

 
   In partea centrala pe mijlocul spatelui am lasat o bucla, loc in care se  poate agata saculetul cu magneziu iar in laterale am mai lasat 2 bucle ,loc in care se pot agata carabine sau alte echipamente necesare catararii.Deoarece si acestea se pot uza, le-am tras printru-un tub transparent din cauciuc,care le face atat mai rezistente cat si mai usor de folosit.


   Iar acum testul final,m-am ancorat de un copac si mi-am dat drumul in cadere cam juma de metru.La cele 74 de kg ale mele nu a nici parait,am mai incercat testul asta de vreo 3 4 ori si la distante mai mari si hamul a tinut piept.Mentionez ca testul a fost facut cu o coarda care nu se intinde.Deci avand in vedere faptul ca escalada se face cu o coarda dinamica care se intinde in cazul unei caderi,socul este cu mult amortizat.



   I-am gasit si o plasa pe post de husa de depozitare.

   Momentan nu am apucat sa il incerc la stanca deoarece nu dispun de intreg echipamentul necesar dar eu cred ca isi va face treaba.Sper ca voi putea sa revin cu alte detalii referitoare la performantele acestui ham dupa prima catarare...
   Pentru alte detalii despre confectionarea lui nu ezitati sa ma intrebati,pentru ca descrierea a fost relativ sumara si nu am putut prinde chiar toate detaliile.

duminică, 25 august 2013

Time Lapse Maker

   Cautand diferite lucruri pe internet, am dat intamplator peste o chestie interesanta care mi-a starnit atentia mai apoi. Este vorba de un circuit electric ,un temporizator mai bine zis care sa declanseze automat un aparat de fotografiat. Camera foto la intervale fixe de timp face fotografii fara sa fie nevoie de asistenta nimanui. Fotografiile astfel facute pot fi prelucrate in diferite programe pentru a realiza clip-uri sau filmulete in care totul decurge relativ rapid fata de cum se intampla in mod normal.
   Zis si facut...Nu a trecut  prea mult timp si am hotarat sa imi fac si eu un astfel de temporizator pe care sa il atasez unui aparat foto, pentru ca investitia era relativ mica, un aparat foto mai vechi pe care sa experimentez aveam iar satisfactia era insemnata. Dupa vreo 4 zile de munca si experimentat ,pentru ca am intampinat si cateva obstacole, a iesit asta.


   Locul de unde m-am inspirat si de unde am luat parte din schema electrica a dispozitivului este acesta: http://www.betasix.net/diy-time-lapse-circuit/ .Nu stiu in ce masura a reusit autorul sa utilizeze circuitul pentru ca daca conectam aparatul doar la contactul de shutter acesta nu reactiona. Aceasta a fost prima problema pe care am intampinat-o.Butonul de facut poze al aparatului este unul cu doua trepte.Prima treapta focalizeaza iar a doua treapta declanseaza obturatorul,acel iris din obiectiv care lasa lumina sa treaca pe dispozitivul fotosensibil captand imaginea.Intre aceste doua trepte trebuie sa existe o intarziera care sa lase aparatul sa realizeze focalizarea,intarziere care depinde de mai multi parametrii : viteza aparatului,viteza cu care se deplaseaza lentilele, si cel mai important intensitatea luminii din poza si distanta la care se afla aparatul fata de obiectele pe care se focalizeaza.
   Pentru a configura temporizarea am realizat exact schema din link-ul dat iar mai apoi am ajustat aceasta schema pentru a putea comand butonul cu doua trepte al aparatului foto conform cerintelor.La pinul 3 al integratului 555 am conectat 2 tranzistori BC 171.Cu unul dintre ei am comandat partea de focalizare iar comanda celuilalt, pentru shutter, am intarziat-o cu un condensator de 1500uF. Deasemenea din cauza necesitatii intarzierii si utilizarii unui condensatorului pentru ca treapta a doua a butonul sa nu ramana cuplata am utilizat un releu care sa imi separe galvanic inchiderea butonului de condensator.Pentru o mai buna intelegere am atasat mai jos cealalta partea a circuitului realizata de mine.


   Am mai adaugat seasemenea in loc de rezistorul variabil din schema originala un potentiometru de 50k care imi da voie sa variez intervalele intre 0 si 1 minut si 20 secunde.Deasemenea am mai introdus un led conectat la pinul 3 care sa ma ajute mai usor sa observ intervalele inainte de a porni aparatul sa faca poze.


   Conectarea dintre temporizator si aparat am realizat-o cu un prelungitor de audio de vreo 2 metri deoarece era ideal avand 3 contacti.Am cautat deasemenea in aparatul foto cei 3 contacti focus, shutter si respectiv masa si i-am scos in afara carcasei cu niste fire conectate la o mufa audio de 3.5mm.


   Alimentarea am realizat-o cu o baterie de 9V.Adevarul este ca bateria nu tine mai multe de 4, 5 ore maxim,lucru care e dezavantajos de multe ori,dar se pot utiliza si alte surse de alimentare cum ar fi acumulatorii.deasemenea nici acumulatorii din aparat nu tin mai mult.De aceea daca am de gand sa fac poze o zi e bine sa am vreo 3 randuri de baterii la mine,sau sa gasesc o alta solutie cu niste acumulatori de Li- ion din baterii de laptop sau eu stiu,solutii exista.Tot ansamblul l-am introdus intr-o cutie de crema.
 

   Dispozitivul functioneaza bine ,am realizat si cateva clipulete cu el.Sincer sa fiu nu ma asteptam sa iasa asa de bine filmuletele,pot realiza clipuri de rezolutie HD 1080p.Cel prezentat nu e cel mai bun dar e unul sigestiv.


   Rezolutia originala a clipului e 720p dar nu pot incarca clipuri de asa rezolutie mare pe blog.Promit ca am sa revin si cu alte filmulete mai bune si mai lungi,la rezolutie mai mare,eventual incarcate pe alte site-uri.

   Pentru ca filmuletele sa aiba o fluenta cat mai buna este recomandat ca numarul de fotografii sa fie cat mai mare iar intervalul dintre ele cat mai mic.Pentru a realiza un clip decent de 1 minut sunt necesare cam 400 500 de fotorafii luate cam intr-o ora ,doua.Eu am dat doar niste sugestii pentru ca sunt la inceput,nu am mai facut asa ceva pana acum dar am tras niste concluzii din experienta mea mediocra de jumate de saptamana.

   Momentan folosesc pentru prelucrarea pozelor Windows Movie Maker,e usor de utilizat ,simplist si sunt o multime de tutoriale pe internet despre el. Pentru niste cunostinte minime puteti accesa acest link,mie mi-a fost de ajutor pentru initiere:
 http://www.wingscapes.com/articles/timelapsearticles/making-videos-from-time-lapse-photos

  Poate ca nu e cel ma sofisticat sau cel mai eficient dispozitiv pentru asemenea task-uri dar eu momentan sunt foarte multumit de el,avand in vedere bugetul minim pe care l-am investit.Pentru sugestii sau alte lucruri nu ezitati sa imi scrieti.


vineri, 23 august 2013

"Randunica" renaste

   Dupa ce a zacut in pod pe putin vreo 20 de ani, prafuita si pe alocuri lovita de rugina,astazi e pe roti gata de plimbare prin oras,asa cum era odata. Sputnik XB3 este prima bicicleta pe care si-a cumparat-o tatal meu din primul lui salar. Mare motiv de bucurie caci pe vremea aceea era o bicicleta de top,dar si in zilele noastre ea ramane o emblema a timpurilor trecute.
   Pentru ca sunt un mare fan al mersului pe bicicleta am luat hotararea de a o reconditiona.M-am pus fain frumos vreo 2 saptamani  si in timpul liber pe care il aveam curatam ,vopseam si lustruiam fiecare piesa si fiecare surub pentru ca sunt o persoana destul de pretentioasa cand vine vorba de ceva,a trebuit sa ma conformez asteptarilor mele, si a iesit asta.


   A fost destul de greu sa o aduc in stadiul acesta dar acum cand privesc ce a iesit imi dau seama ca a meritat efortul.Imi pare rau ca am uitat sa ii fac o poza inainte de asta pentru a vedea diferenta.
   In procesul de reconditionare am inceput cu rotile.In primul rand am  desfacut spitele si am lustruit bine butucii cu o substanta speciala care inlatura rugina si reinnoieste stratul de crom stralucitor de pe piese.E un fel de pasta alba,vine intr-un tub si costa relativ putin pentru ce stie sa faca.Am refacut luciul  si de pe jante.Spitele am preferat sa le inlocuiesc cu altele noi.Probleme am intampinat la capitolul centrat de roti pentru ca jentile erau destul de obosite si prezentau mici semne de "buna" purtare.



   Cadrul a fost nevoie sa il revopsesc.Culoarea originala a bicicletei era un verde putin mai deschis,dar pe alocuri rugina a deteriorat vopseaua prea mult pentru a mai putea fi salvata.Am avut grija insa sa pastrez toate logo-urile de pe cadru,care au fost efectiv vosite sau pictate pe cadru,pentru ca pe vremea aceea nu existau abtibilduri din materiale care sa reziste la intemperii.



   Toate piesele de pe bicicleta s-au bucurat de tratamentul special de reinnoire a stralucirii cu pasta alba,de la jante,butuci si angrenaj pana la tija de sa,schimbatoare, manete,ghidon si altele.




   Va mai prezint niste poze cu bicicleta din mai multe unghiuri.



   Singurul lucru pe care nu am reusit sa il reconditionez este sezutul.Am preferat sa cumpar altul nou dar care sa se potriveasca cu bicicleta.Cel vechi era foarte deteriorat iar materialul deasemenea destul de uzat.


   Ma bucura faptul ca am reusit sa o pun pe roti din mai multe motive.Unul ar fi pentru ca sunt un iubitor de biciclete noi sau vechi si un ciclist inrait.Deasemenea pentru mine are o oarecare valoare sentimentala.Un alt motiv ar fi faptul ca de o vreme am o afinitate pentru cursiere.